These Multiple Choice Questions (MCQ) should be practiced to improve the PHP skills

  1. Any variables declared in PHP must begin with a ?
  • A. .
    B. #
    C. &
    D. $

Ans : D
Explanation: Any variables declared in PHP must begin a dollar sign ($)

  1. A variable can have __?
  • A. long descriptive names
    B. short names
    C. Both A and B
    D. None of the above

Ans : C

Explanation: A variable can have long descriptive names (like $factorial, $even_nos) or short names (like $n or $f or $x)

3. A variable name can only contain ____________?

  • A. alphanumeric characters
    B. underscores
    C. Both A and B
    D. None of the above

Ans : C

Explanation: A variable name can only contain alphanumeric characters and underscores in their name.

4. Variable names in PHP must start with ?

A. letter
B. underscore
C. no numbers
D. All of the above

Ans : D

Explanation: variable names in PHP must start with a letter or underscore and should not start with numbers.

5. PHP variables are case-sensitive?

  • A. True
    B. False
    C. For “sum” variable it is case-sensitive
    D. None of the above

Ans : A

Explanation: PHP variables are case-sensitive,

6. How many variable scope are there in php?

  • A. 2
    B. 3
    C. 1
    D. 4

Ans : B

Explanation: PHP has three variable scopes: Local, Global and static variable scope.

7. What will be the output of the following PHP code?

<?php
$x = 1;
$y = 2;
$z = "$x + $y";
echo "$z";
?<
  • A. $x + $y
    B. 3
    C. 1+2
    D. 12

Ans : C

Explanation: Variable z will store 1 + 2 because 1 + 2 is given in double-quotes.

8. What will be the output of the following PHP code?

<?php
$x = 3.3;
$y = 2;
echo $x % $y;
?>

A. 1.3
B. 1
C. 0
D. Error

Ans : B

Explanation: % is the modulo operator. Unlike in C, we can use it to get a reminder or floating-point numbers in PHP.

9. What will be the output of the following PHP code?

<?php
$a = 1;
$b = 2;
$c = 3;
echo ($a % ($b) + $c);
?>
  • A. 2
    B. 3
    C. 4
    D. 5

Ans : A

Explanation: The innermost bracket is evaluated only variable b it is as good as not using brackets.

10. What will be the output of the following PHP code?

<?php
$a = 1;
$b = 2;
$c = 3;
echo ($a * (($b) - $c));
?>
  • A. 1
    B. -1
    C. 2
    D. -2

Ans : B

Explanation: The innermost bracket is evaluated first since it covers only variable B, it is as good as not using brackets.





Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *