Bootstrap MCQ Questions & Answers:

1) Who developed the bootstrap?

  1. James Gosling
  2. Mark Jukervich
  3. Dennis Ritchie
  4. Mark Otto and Jacob Thornton

answer :-(d) Mark Otto and Jacob Thornton

Explanation: Mark Otto and Jacob Thornton developed bootstrap at Twitter. It was released as an open-source product in August 2011 on GitHub.

2) Is Bootstrap3 mobile-first?

  1. True
  2. False
  3. Can’t say
  4. May be

answer :-(a) True

Explanation: Bootstrap 3 is the most stable version of Bootstrap, and it is still supported by the team for critical bugfixes and documentation changes. Bootstrap is more than efficient to create a responsive and mobile-first website.

3) Which of the following class in Bootstrap is used to provide a responsive fixed width container?

  1. .container-fixed
  2. .container-fluid
  3. .container
  4. All of the above

Answer: (c) .container

Explanation: In Bootstrap, a container is used to set the content’s margins dealing with the responsive behaviors of your layout. The .container class is used to create boxed conten.

4) How many columns are allowed in a bootstrap grid system?

  1. 2
  2. 12
  3. 3
  4. 5

Answer: (b) 12

Explanation: The Bootstrap Grid System allows up to 12 columns across the page. You can use all 12 columns individually, or you can groups the columns together to create wider columns.

5) Which of the following class in bootstrap is used to create a big box for calling extra attention?

  1. .box
  2. .container
  3. .container-fluid
  4. ..jumbotron

Answer: (d) .jumbotron

Explanation: A Bootstrap jumbotron specifies a big box for getting extra attention to some special content or information. It is displayed as a grey box with rounded corners. It can also enlarge the font sizes of the text inside it. The class .jumbotron within the <div> element is used to create a jumbotron.

6) The correct syntax of creating a standard navigation bar is –

  1. <nav class=”navigationbar navbar”>
  2. <nav class=”navbar navbar-default”>
  3. <nav class=”nav navbar”>
  4. <nav class=”navbar default”>

Answer: (b) <nav class=”navbar navbar-default”>

Explanation: A navigation bar is like a navigation header that is placed at the top of the page. You can collapse or extend it according to the screen size. You can create a standard navigation bar at the top of the page with <nav class=”navbar navbar-default”>.

7) Which of the following is the correct syntax of creating a standard navigation tab?

  1. <ul class=”navigation nav-tabs”>
  2. <ul class=”nav tab”>
  3. <ul class=”nav nav-tabs”>
  4. <ul class=”navigation tabs”>

Answer: (c) <ul class=”nav nav-tabs”>

Explanation: We can create a basic navigation tab with <ul class=”nav nav-tabs”>.

8) Which of the following class is used to create a black navigation bar?

  1. .navbar-default
  2. .navbar-inverse
  3. .navbar-black
  4. .navbar-dark

Answer: (b).navbar-inverse

Explanation: Inverted navigation bar provides an alternative black navbar. It can be used to style the default navigation bar by changing .navbar-default class into .navbar-inverse class.

9) The plugin used to create a cycle through elements as a slideshow is –

  1. slideshow
  2. scrollspy
  3. carousel
  4. None of the above

Answer: (c) carousel

Explanation: The Bootstrap carousel is a flexible, responsive way that is used to add a slider to your webpage. The carousel plugin is a component for cycling through an element, like a slideshow. If you want to add plugin functionality individually, then you have to use carousel.js file or all at once (using “bootstrap.js” or “bootstrap.min.js”).

10) Which of the following class in Bootstrap is used to create a dropdown menu?

  1. .dropdown
  2. .select
  3. .select-list
  4. None of the above

Answer: (a) .dropdown

Explanation: Dropdown menus are toggleable, contextual menus, used for displaying links in a list format. It facilitates users to choose one value from a predefined list. We have to wrap dropdown menu within the class .dropdown to create Bootstrap Dropdown.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *