Java MCQs Object-Oriented Programming (OOP) concepts:-

1.) What is the primary goal of Object-Oriented Programming (OOP)?

A) Improving code readability

B) Maximizing memory usage

C) Enhancing network connectivity

D) Promoting code duplication

Answer: Option A

2.) What is an object in Java?

A) A blueprint for creating classes

B) A template for creating methods

C) An instance of a class with its own state and behavior

D) A reserved keyword in Java

Answer: Option C

3.) Which concept allows you to define multiple methods in OOP with the same name but different parameters in the same class?

A) Polymorphism

B) Inheritance

C) Abstraction

D) Overloading

Answer: Option D

4.) What is the purpose of the “super” keyword in Java?

A) To create a new instance of a class

B) To access static methods

C) To call the constructor of the superclass

D) To initialize instance variables

Answer: Option C

5.) Which OOP concept allows you to define a new class based on an existing class, inheriting its attributes and methods?

A) Abstraction

B) Polymorphism

C) Encapsulation

D) Inheritance

Answer: Option D

6.) What is encapsulation in Java?

A) Hiding the internal details of an object and providing a public interface

B) Defining multiple methods with the same name but different parameters

C) Creating a new class from an existing class

D) Storing data in a single variable

Answer: Option A

7.) Which access modifier allows a class’s members (fields and methods) to be accessible only within the same package?

A) private

B) protected

C) public

D) default (package-private)

Answer: Option D


8.)
 What is the relationship between a superclass and a subclass in Java?

A) Unrelated classes

B) Independent classes

C) Parent-child classes

D) Identical classes

Answer: Option C

9.) Which OOP concept allows a class to implement multiple interfaces?

A) Inheritance

B) Polymorphism

C) Encapsulation

D) Interface implementation

Answer: Option A

10.) What is the purpose of the “this” keyword in Java?

A) To create a new instance of a class

B) To refer to the current instance of the class

C) To access static members of the class

D) To define constructors

Answer: Option B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *